Jak zdrowo się odżywiać? I czy to w ogóle jest dzisiaj możliwe?

601

Coraz trudniej znaleźć produkty o odpowiednich wartościach odżywczych. Kiedyś rośliny czerpały naturalne pierwiastki z ziemi, dziś rosną na sztucznych podłożach. Zwierzęta hodowlane nie biegają już po zielonych pastwiskach. Producenci żywności nastawieni są na ilość, a nie jakość.

Czy bez uzupełniania naszego pożywienia o dodatkowe składniki odżywcze zawarte w suplementach jesteśmy w stanie zdrowo żyć? Nad odpowiedzią na to pytanie zastanawiali się uczestnicy śniadania edukacyjnego, które zorganizowała Aldona Cybulska, właścicielka studia Wellfit w Kędzierzynie-Koźlu.

Swoją wiedzą dzieliła się z uczestnikami Beata Niżnik, była trenerka fitness, pasjonatka profilaktyki zdrowia.

– Nasze zdrowie tylko w 10% zależy od DNA, w 30% od stylu życia, a w 60% od sposobu odżywiania – mówiła. – Warto znać różnice między jedzeniem a odżywianiem. Często jesteśmy najedzeni, ale równocześnie niedożywieni, brakuje nam niezbędnych minerałów, witamin, aminokwasów – dodała Beata Niżnik.

Goście zjedli zdrowe śniadanie, a następnie w kilkuosobowych grupach zastanawiali się co mogą w swoim życiu zmienić, aby zminimalizować zagrożenia, które funduje nam cywilizacja.
Czy suplementacja oraz żywność funkcjonalna mogą w tym pomóc? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Nasz układ pokarmowy nie da się łatwo oszukać. Jest przystosowany do przyswajania naturalnych produktów, syntetyczne suplementy często nie są rozpoznawane przez organizm. Nie dysponując odpowiednią wiedzą można sobie zaszkodzić.

Następne Śniadanie edukacyjne w Wellficie już za miesiąc.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Protection Plugin made by Web Hosting