Warsztaty zdrowego żywienia w przedszkolu nr 10

1107

Placówka wzięła udział w konkursie pt. „Małe granty dla zrównoważonego rozwoju” organizowanym przez Stowarzyszenie Eko – Unia.

– W trwającym roku szkolnym zaplanowaliśmy szereg działań i zadań, których celem jest wdrażanie dzieci do nawyków zdrowego żywienia – podkreśla Anna Bialik z przedszkola nr 10. – Wpadliśmy na pomysł zorganizowania warsztatów kulinarnych.

Jedynym problemem były fundusze potrzebne były do realizacji nowego przedsięwzięcia. Ale i z tym „dziesiątka” świetnie sobie poradziła.

– Postanowiliśmy więc wziąć udział w konkursie pt. „Małe granty dla zrównoważonego rozwoju” organizowanym przez Stowarzyszenie Eko – Unia. Nasz pomysł na projekt pt. „Eko – przysmaki – warsztaty kulinarne dla przedszkolaków” spodobał się jury, która przekazała nam 1000 zł na realizację tego projektu – dodaje Anna Bialik.

Warsztaty kulinarne zostały przeprowadzone w każdej grupie wiekowej. W sumie wzięło w nich udział 73 przedszkolaków. Chodziło przede wszystkim o promowanie zdrowego żywienia w społeczności przedszkolnej, a także dbanie o ochronę środowiska poprzez zakup i promowanie produktów ekologicznych.

– Przed rozpoczęciem warsztatów rada pedagogiczna opracowała i zredagowała książkę kucharską pt. „Eko-przysmaki”, która była inspiracją do ciekawych „eko” zajęć kulinarnych – podkreśla nasza rozmówczyni.

Warsztaty prowadzone były w specjalnie przygotowanej i wyposażonej sali. Z części wygranych funduszy zakupiony został drobny sprzęt kuchenny oraz fartuszki z czepkami dla dzieci i nauczycieli. Pozostała część przeznaczona została na zakup zdrowej żywności oraz innych produktów spożywczych potrzebnych do przeprowadzenia warsztatów.

Przygotowaniu posiłów towarzyszyła zawsze dyskusja, opis, pogadanka na różne tematy, np. na temat związku produktów ekologicznych z ochroną środowiska, znaczenia kupowania produktów „eko”. Podczas warsztatów przedszkolaki przygotowywały takie smakołyki jak np. ciasteczka owsiane, sałatka owocowa, owocowe szaszłyki, pierniczki z mąki orkiszowej, sernik z jogurtów greckich, budyń jaglany, tort bananowy, ciasto marchewkowe, muffinki Shreka – babeczki ze szpinakiem.

– Sukcesem jest to, że udało nam się zrealizować zamierzone cele i tym samym uatrakcyjnić naszym wychowankom pobyt w przedszkolu. Projekt cieszył się dużym zainteresowaniem wśród dzieci, rodziców i nauczycieli. Z nadzieją, że uda nam się pozyskać kolejne fundusze, mamy w planach kontynuowanie warsztatów w kolejnym semestrze – podsumowuje Anna Bialik.

REKLAMA



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Protection Plugin made by Web Hosting